Γιώργος Γυπαράκης, Re>fresh

Γιώργος Γυπαράκης, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Γιώργος Γυπαράκης, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Γιώργος Γυπαράκης
ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

“RE > FRESH, the new mind of design and art”
visit – re-think – interact
Fresh Hotel / the ArtWall, 19.4-15.5.2013

Ο θεός κοιμάται στον βράχο (γνωμικό των Σούφι)
Άγονο-πνευματικό

Η απουσία εναλλαγής και εντατικού ρυθμού ζωής σε ένα έρημο νησί, εξαναγκάζει τον τουρίστα-ταξιδιώτη να πειθαρχήσει το σώμα στην έλλειψη υλικής απασχόλησης και διαρκούς κοινωνικής περιπλάνησης. Το άεργο σώμα βιώνει την διακοπή ως ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση.
Η γλυπτική εγκατάσταση “Αγονη-γραμμή/Νοn-profit line” “εισηγείται’’ τον επανασχεδιασμό της καθημερινής ζωής με άξονα την αποκοπή από την πληθωρική ένταση, την εμμονή στην παραγωγική δράση και την επαναδίπλωση σε μια αργοκίνητη, βραδεία, αντιληπτικότητα. Τα έργα παραγγέλλουν την ανάπαυση, την ακίνητη στάση, την διακοπή. Μυούν τον θεατή στη διαδικασία της απόλαυσης. Υπαινίσσονται την επιτακτική ανάγκη επιστροφής του ανθρώπου στο κυνήγι της ηρεμίας, του έρωτα και της ομορφιάς. Αισθήσεις που η σύγχρονη κουλτούρα περιφρονεί με παιδαριώδη αφέλεια.
[…Γλυπτά-θήκες, φόρμες που ενθηκεύουν τον όγκο του στάσιμου σώματος, βότσαλα και όγκοι της θάλασσας, φτιαγμένα από πλαστικό, συνθέτουν ένα απόλυτα πλαστό, τελετουργικό περιβάλλον που μοιάζει με ψευδαισθησιακό διαστρέβλωμα ενός ιερού νησιού. Τα έργα μιμούμενα τα φυσικά τους είδωλα, συγκροτούν έναν αντίστροφο, υπερρεαλιστικό κόσμο, όπου το αληθινό και το μη πραγματικό, προβάλλονται εξίσου υπερθετικά ενοποιημένα σε μια ενιαία, απτή φόρμα.…]

www.gyparakis.com

Advertisements
%d bloggers like this: