[Hauwai], Re>fresh

[Hauwai], "Passepartout", "Sister's".

[Hauwai], “Passepartout”, “Sister’s”. Photo: Ιωάννα Χατζηανδρέου

[Hauwai], Μάρη Γκόγκα, Στέφανος Νασόπουλος

“RE > FRESH, the new mind of design and art”
visit – re-think – interact
Fresh Hotel / the ArtWall, 19.4-15.5.2013

Passepartout
Το ψαροκόκαλο πάτωμα μας γοητεύει επειδή παρά το αυστηρό γεωμετρικό του μοτίβο δημιουργεί μία εντύπωση ροής, κάτι σαν παγωμένη κίνηση, χωρίς να είναι καθόλου περιγραφικό. Η κατασκευή του απαιτεί δεξιοτεχνία, που δεν κραυγάζει, αλλά αντιθέτως αντιπροσωπεύει κομψή χειροποίητη ποιότητα. Το passépartout είναι ένας αυτοσχεδιασμός που απελευθερώνει αυτή την εν δυνάμει ευελιξία. Τα τρία του μέρη συναρμολογούνται εύκολα σε διάφορους συνδυασμούς σχηματίζοντας τραπέζια, πάγκους ή στήλες ραφιών, δελεάζοντας τη φαντασία, σαν παιχνίδι.

Sister’s
Κοιτώντας αυτές τις πολυθρόνες το μάτι μας ακολουθεί ασυναίσθητα τις καμπύλες του ξύλινου σκελετού. Το ζητούμενο, να τις κάνουμε πιο άνετες, μας προτρέπει να σκεφτούμε τη στήριξη του κεφαλιού, ενός βιβλίου, μίας κούπας καφέ. Φανταζόμαστε έναν νέο εξωτερικό σκελετό που παρέχει ακριβώς αυτή την άνεση. Η μορφή του αναρριχάται γύρω από την πολυθρόνα και στα κατάλληλα σημεία διακλαδώνεται σε στηρίγματα. Ο σκελετός αυτός είναι αποσπώμενος, φτιαγμένος από μεταλλικές βέργες που εφάπτονται διακριτικά.

Το [ hauwai ] προέρχεται από το ‘πώς’ και το ‘γιατί’, τις ερωτήσεις που μας απασχολούν όταν συναντούμε μια ενδιαφέρουσα συνθήκη, ένα υλικό, ένα αντικείμενο ή ένα χώρο, που μας εμπνέει. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η πρόθεσή μας βρίσκεται ακριβώς εκεί, ανάμεσα στην ερμηνεία και στο άκουσμα της λέξης με τα τόσο διαφορετικά συμφραζόμενα.
Εκτιμούμε τα αδρά υλικά, τις ατέλειες και ανομοιογένειές τους. Μας γοητεύουν οι εγκαταλειμμένοι και οι ενδιάμεσοι χώροι. Αναζητούμε διαρκώς τα τρωτά σημεία, τα κενά και τις πτυχές. Το παρελθόν μας χρησιμεύει ως αφετηρία, ως ραχοκοκαλιά ενορχήστρωσης νέων καταστάσεων και συναντήσεων.
Η δουλειά μας περιλαμβάνει αντικείμενα στην παράδοση των objets-trouve, αντικείμενα ιδωμένα πλαγίως αλλά με ξεκάθαρη πρακτική και χρηστική πλευρά. Τα επονομάζουμε ‘small architectures’ επειδή η δημιουργία τους εμπλέκει πολύπλοκα συμφραζόμενα και δυναμικές. Η διακριτική αλλά χαρακτηριστική αισθητική τους προκύπτει από τολμηρά υπονοούμενα.

Η Μάρη Γκόγκα κατέχει πτυχίο Γερμανικής Λογοτεχνίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο Αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συμμετέχει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σωματικού θεάτρου. Από το 1999 δουλεύει ως ελεύθερη επαγγελματίας αναλαμβάνοντας τη σύλληψη και κατασκευή αρχιτεκτονικών έργων. www.mari-goga.com
Ο Στέφανος Νασόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Oxford School of Architecture. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το narrative design στο Central St Martin’s College of Art του Λονδίνου. Ακολούθως εργάστηκε εκεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκθέσεων σε μουσεία. Από το 2008 εργάζεται στην Αθήνα ως αρχιτέκτων.

http://www.hauwai.gr

Advertisements
%d bloggers like this: