Pieris Architects, Re>fresh

Pieris Architects (Στελλα Πιερή, Πιέρος Πιερής), "Πόλη (μορφικά) Οίκο (συστήματα): O Παιδότοπος του Σήμερα, η Κοινωνία του Αύριο"

Pieris Architects (Στελλα Πιερή, Πιέρος Πιερής), “Πόλη (μορφικά) Οίκο (συστήματα): O Παιδότοπος του Σήμερα, η Κοινωνία του Αύριο”. Photo: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Pieris Architects
(Στελλα Πιερή, Πιέρος Πιερής)

“RE > FRESH, the new mind of design and art”
visit – re-think – interact
Fresh Hotel / the ArtWall, 19.4-15.5.2013

Ο χώρος αναψυχής είναι μια αναγκαιότητα για το παιδί όπως είναι και το σχολείο. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να συνεργάζεται, να συναναστρέφεται με άλλα άτομα διαφορετικής ηλικίας και χαρακτήρα, να οργανώνει τη συμπεριφορά του και να ακολουθεί κανόνες. Ιστορικά, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, η δημιουργία παιδότοπων ως αντίβαρο στην ραγδαία βιομηχανοποίηση, αστικοποίηση και μετανάστευση, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, στη συνοχή της γειτονίας, στη μείωση της παραβατικότητας και του βανδαλισμού δημόσιας περιουσίας, στην ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών και στη μείωση της ξενοφοβίας με απώτερο σκοπό όχι μόνο το ατομικό καλό αλλά το καλό της δημοκρατικής κοινωνίας.

Πολη (μορφία)

Στην Αθήνα, η διάδοση του μοντέλου Σπίτι/ Πολυκατοικία δημιούργησε αναλογία 2,5 τ. μ δημόσιου χώρου ανά κάτοικο ενώ ο μέσος όρος στις υπόλοιπες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις ανέρχεται στα 30- 55 τ. μ. Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοιχτεί εν μέσω οικονομικής κρίσης, για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, προτείνεται η ενοικίαση για 10- 15 χρονιά από την πολιτεία ή το δήμο, του αέρα πάνω από τα υφιστάμενα υπαίθρια παρκινγκ του κέντρου της Αθήνας με σκοπό της δημιουργία υπέργειων παιδότοπων και χώρων αθλοπαιδιών όπως παιδικές χαρές, στίβους και γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και αντισφαίρισης.

Οι χρήσεις των χώρων θα καθορίζονται σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, τις επιθυμίες των παιδιών και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα δημοτικά γυμναστήρια, οι χώροι αυτοί θα μπορούν να παραχωρηθούν ορισμένες ώρες της ημέρας για προγράμματα ενηλίκων όπως γιόγκα, αεροβική γυμναστική, αλλά και φυσικής αγωγής για άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, στον όροφο, θα χωροθετείται ένα μικρό αναψυκτήριο ή κατάστημα με αθλητικά είδη που δεν θα ξεπερνάει συνολικά το 10-15 % του συνολικού εμβαδού του παιδότοπου και το οποίο θα διαχειρίζεται ο ιδιοκτήτης του παρκινγκ διασφαλίζοντας πέρα από τη μεγαλύτερη ασφάλεια και στέγαση των αυτοκινήτων και ένα πρόσθετο εισόδημα.

Οικο (συστήματα)

Η εγκατάσταση μετατρέπει ένα τυπικό χώρο σαλονοτραπεζαρίας σε μια ιδιότυπη παιδική χαρά, όπου τα ίδια τα έπιπλα με ελάχιστες κινήσεις αλλάζουν ριζικά, μορφή και χρήση, μετατρέποντας τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σε παιδική τσουλήθρα, την πολυθρόνα του σαλονιού σε πολύχρωμο μύλο, τη τραπεζαρία σε τραπέζι αντισφαίρισης (ping pong) και τα καθίσματα σε τραμπάλα και μουσικές καρέκλες, αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης οικιακού χώρου και χρήστη όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τόσο από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσο και από τις τάσεις του σύγχρονου design.

Κάθε ένα από τα ιδιόμορφα αυτά έπιπλα καλεί τον ιδιοκτήτη του να προβεί σε διάφορες δράσεις και να πάψει να βλέπει τα έπιπλα του σπιτιού του ως αντικείμενα design ή απλά χρηστικά αντικείμενα; να σηκωθεί από τον καναπέ του, να βρει χρόνο δειπνήσει μαζί με τον σύντροφό του και πάνω από όλα να βάλει στην άκρη έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες, κονσόλες παιχνιδιών και τηλεοράσεις και να αφιερώσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί και την οικογένεια του.

www.pierisarchitects.com

Advertisements
%d bloggers like this: