Συνομιλώντας με τους FIST

FIST_ARTWALL_OFFSPRING
[photo © ArtWall 2016]

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Crossing the Limit” που φιλοξενείται στο ArtWall Project Space, ο Στρατής Πανταζής έθεσε κάποια σύντομα αλλά καίρια ερωτήματα στην εικαστική ομάδα των Ζωή Φιλίππου, Δημήτρη Τσικόπουλου, Βαγγέλη Σάββα και Ανέστη Ιωάννου [FIST].

Την έκθεση υποστηρίζει το πρόγραμμα Offspring Young Artists / Offspaces International Research Program, για την προβολή του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού και της επερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών.
[www.offspaces.eu]


Στρατής Πανταζής: Πότε γεννήθηκε η ομάδα σας και τι σας έφερε κοντά;

Ζ.Φ., Δ.Τ,. Β.Σ, Α.Ι: Η ιδέα της ομάδας γεννήθηκε το 2015, όταν ακόμη φοιτούσαμε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, στα Ιωάννινα. Η πορεία του καθενός και οι συζητήσεις αναμεταξύ μας υπογράμμισαν τους κοινούς μας στόχους, αλλά και τα διαφορετικά μας σημεία. Σε πρώτη φάση, αυτή η συνδιαλογή λειτουργούσε πιο πειραματικά, μέχρι που όλο αυτό ωρίμασε και δημιουργήθηκε η ανάγκη να αναπτύξουμε και να σχολιάσουμε από κοινού και πιο οργανωμένα κάποιους νέους προβληματισμούς.
Αυτό που μας έφερε κοντά ήταν ό,τι μας έκανε να διαφέρουμε μεταξύ μας καθώς και η πεποίθηση ότι συλλογικά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο δυναμικό.

Στρατής Πανταζής: Τι αντιπροσωπεύει το όνομα FIST (γροθιά) της ομάδας σας;

Ζ.Φ., Δ.Τ,. Β.Σ, Α.Ι: Ψάχναμε αρκετό καιρό για ένα όνομα, θέλαμε κάτι δυναμικό, κάτι που να παραπέμπει σε ομάδα νέων εικαστικών και να υπογραμμίζει τη δύναμη της συλλογικότητας. Μετά από πολλές προσπάθειες κάποιος άρχισε να παίζει με τα αρχικά μας και μέσω ενός αναγραμματισμού βγήκε ακριβώς αυτό, που πλέον έχει φυσικά ξεφύγει από το παιχνίδι του ακρωνύμιου. Επιλέξαμε να το κρατήσουμε γιατί αποτυπώνει όλα αυτά που ψάχνουμε και μας εκφράζει απόλυτα.

Στρατής Πανταζής: Υπάρχουν και ποια είναι τα κοινά σημεία και στόχοι στο έργο σας;

Ζ.Φ., Δ.Τ,. Β.Σ, Α.Ι: Σίγουρα υπάρχουν κοινά σημεία και στόχοι στο έργο μας. Κατά κάποιο τρόπο συνδέονται όλα, παρά την διαφορετικότητα των εργασιών αλλά και των χαρακτήρων μας. Είναι αναμφισβήτητα τέσσερεις πολύ διαφορετικές δουλειές που όμως τέμνουν η μία την άλλη και εν τέλει συνεχίζονται και αλληλεπιδρούν μέσα σε αυτή την ενότητα που δημιουργείται. Αυτό προσπαθήσαμε εξαρχής: η τριβή που προκύπτει λόγω της διαφορετικότητας των ατόμων, να αξιοποιηθεί μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθούν προτάσεις από αυτόνομα έργα που θα λειτουργούν και στο σύνολο.

Στρατής Πανταζής: Τι πιστεύετε ότι θα κρατήσει βιώσιμη την ομάδα σας;

Ζ.Φ., Δ.Τ,. Β.Σ, Α.Ι: Αυτό που θα κρατήσει βιώσιμη την ομάδα είναι και ο λόγος που μας οδήγησε στο να την δημιουργήσουμε. Όσο οι ίδιες ανάγκες και η θέληση συνεχίζουν να υπάρχουν, όλο αυτό θα παραμείνει ζωντανό. Πρακτικά, χρειάζεται συνεχής κινητικότητα, έρευνα και συζήτηση μεταξύ μας. Έτσι άλλωστε λειτουργούμε και μέχρι στιγμής. Ακόμη επιδιώκουμε να έχουμε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες, να μην μένουμε «κλεισμένοι» μέσα στον ορισμό της ομάδας και να είμαστε ανοιχτοί στο να αναπροσδιορίσουμε, να αμφισβητήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτό που μέχρι στιγμής κατασκευάσαμε, αλλά και ο ένας τον άλλον.

%d bloggers like this: